Hur marknadsför man sig som frilansare och konsult?

Det är en fantastisk frihet att få kunna välja sina egna tider och arbetsbörda för det man vill arbeta med i livet. Idag finns det folk som jobbar som skribent, grafiker och webbutvecklare från de vita sandstränderna i Thailand eller Philipinerna. Har du kompetens  inom ett område som något av dessa så har du alla möjligheter att kunna ta med dig ditt jobb var som helst i världen för att kunna jobb som frilansare eller konsult inom det som du är bra på. Dessutom så kan du varje dag njuta av sol, bad och fantastiska nöjen som inte finns hemma i Sverige. Självfallet måste du se till att dina inkomster är bestående så att du inte behöver oroa dig för det finansiella. Även om det kanske är billigt att bo i vissa delar av världen så måste du arbeta hårt för att marknadsföra dig själv och dina tjänster. Låt oss kort titta på några alternativ som kan vara bra att bearbeta för självmarknadsföringen.

Odesk/Elance med flera – De så kallade outsourcingportalerna Odesk, Elance med flera erbjuder frilansare inom webb, skribentoch många angränsande discipliner marknadsföring och profilering av sina tjänster där köparna antingen är privatpersoner eller företagskunder. Tjänsterna är mycket stora trafikmässigt och lägger du upp din profil på ett inbjudande och tydligt sätt så kommer du garanterat att bli hittad och efterfrågad. Portalerna tar en liten av både köpare och säljare av tjänsterna för att kunna tjäna pengar på sin verksamhet.

 

Lokaltidningar och Facebook – Om du befinner dig utomlands och arbetar som frilansare eller konsult mot svenska marknaden finns det alltid lokaltidningar eller Facebook-grupper för det svenska community i staden. Vad vore inte bättre för svenskar som efterfrågar svensk hjälp på exempelvis den spanska sydkusten eller i Thailand än direkt hjälp från en svensk frilansare med ämneskompetens som redan är på plats. Annonsera lokalt så mycket det bara går. Även om du bor i Sverige är detta en bra strategi eftersom många förmodligen inte känner till att dina tjänster finns där ute.

Arbetsförmedlingen – Även om Arbetsförmedling är Sveriges största databas för arbetslösa så bör du finnas med i registret för att kunna bli efterfrågad. Lägg upp dina profil och vad du erbjuder för kompetenser så kan det mycket väl hända att du får ett jobb eller fler. Webbplatsen är trots allt den mest välbesökta av samtliga jobbportaler i Sverige.